Trampoliinivoimistelun harrastetoiminnan ensisijaisena tavoitteena on oppia trampoliinivoimistelun perushypyt ja niiden yhdistelyt kokonaiseksi sarjaksi. Harrasteryhmissä on mahdollista edetä omaan tahtiin taitotasolta toiselle aina tupla- ja kierrevoltteihin saakka. Harjoittelun lähtökohtana on turvalliset suoritustekniikat, jolloin opittuja taitoja voi siirtää esimerkiksi pihatrampoille.
Trampoliiniharjoitukset koostuvat lämmittely-, trampoliiniharjoittelu- ja loppuverryttelyosioista. Samalla harjoitellaan perusvoimistelutaitoja, jotka ovat tärkeä pohja trampoliinivoimistelussa.
Trampoliinivoimistelun aloittaminen Espoon Telinetaitureissa ei vaadi aiempaa voimistelutaustaa. Harrasteryhmissä lapset voivat edetä trampoliiniharrastuksessa omien tavoitteidensa ja taitojensa mukaisesti.
Harjoitukset pidetään Kameleontenin voimistelusalilla Leppävaaran urheilupuistossa.
Tuplaminitrampoliini / DMT
Tuplaminitrampoliinivoimistelu, tuttavallisemmin DMT on yksi trampoliinivoimistelun muodoista. DMT-trampoliini eroaa isoista kilpatrampoliineista monella tapaa. DMT-trampoliinille hypätään juoksuvauhdista, tämän jälkeen trampoliinin päällä suoritetaan 1 liike, jonka jälkeen tehdään alastulo. Muodoltaan DMT-trampoliini on pitkä ja etuosa trampoliinissa on vino. Trampoliiniryhmissä harjoitellaan myös DMT-trampoliinin käyttöä isoilla kilpatrampoliinien lisäksi.
Harjoitusten kesto ja varusteet
Trampoliinivoimistelun harrasteryhmien harjoitusten kesto on 60-90 min. Eri tasoisten harrasteryhmien kuvaukset löytyvät alempaa. Trampoliinivoimisteluasuksi sopivat parhaiten t-paita tai jumppapuku ja joustavat housut, shortsit tai trikoot sekä tossut tai sukat. Korut ja kellot on hyvä jättää kotiin, pitkät hiukset laitetaan kiinni.
Trampoliinivoimistelun harrasteryhmät ovat sekaryhmiä, eli ne sopivat kaikille sukupuolille.
Trampoliinikoulu 4-7 v.
Trampoliinikoulussa lapset harjoittelevat trampoliinin turvallista käyttöä sekä trampoliinivoimistelun perusteita kuten, jänne-, kerä ja haarahypyt, istumaan-, vatsalleen- ja selälleen hypyt sekä etuperinvoltin alkeita. Trampoliiniliikkeiden lisäksi trampoliinikoulussa harjoitellaan voimistelun alkeita ja perusliikkeitä kuten kuperkeikkoja etuperin ja takaperin. Harjoitteluun sisältyy myös erilaiset hauskat radat ja leikit trampoliinihyppelyn ohella.
Trampoliinivoimistelu Taso 1
Taso 1 -ryhmät harjoittelevat trampoliinin turvallista käyttöä sekä trampoliinivoimistelun perusteita kuten, jänne-, kerä ja haarahypyt, istumaan-, vatsalleen- ja selälleen hypyt sekä etuperinvolttia ja takaperinvoltin alkeita. Taso 1 -ryhmä soveltuu hyvin aloittelijoille, eikä aiempaa voimistelutaustaa tarvitse olla. Trampoliiniharjoittelun lisäksi harjoituksissa harjoitellaan voimistelun alkeita ja perusliikkeitä kuten kuperkeikat eteen ja taakse.
Trampoliinivoimistelu Taso 2
Taso 2 -ryhmät harjoittelevat etuperin ja takaperin voltteja sekä volttien eri asentoja (kerä-, suora- ja taittoasennot), perusliikkeiden yhdistelemistä pidemmiksi sarjoiksi sekä kierteiden lisäämistä liikkeisiin, esimerkiksi istumaan ja selälleen hyppyihin.
Trampoliinivoimistelu Taso 3
Taso 3 -ryhmät harjoittelevat perusvolttien yhdistelemistä sarjoiksi, kierteiden lisäämistä voltteihin, sekä vatsalleen ja selälleen päättyviä ja alkavia voltteja. Volttien lisäksi Taso 3 -ryhmässä harjoitellaan erilaisia verkkokierteitä kuten vatsalta tai selältä lähteviä kierreliikkeitä.
Trampoliinivoimistelu Taso 4
Taso 4 -ryhmät harjoittelevat perusvolttien sekä kierteellisten volttien yhdistelemistä, tuplavolttien alkeita etuperin ja takaperin (välivaiheet hallitessaan, voimistelijat voivat halutessaan siirtyä tuplavoltteihin), sekä verkkokierteitä selältä ja vatsalta lähtien.
Aikuisryhmät
Aikuisryhmät harjoittelevat oman kehittymishalun ja taitotason mukaan trampoliinin turvallista käyttöä sekä trampoliinivoimistelun perusteita, kuten jänne-, kerä ja haarahypyt, istumaan-, vatsalleen- ja selälleen hypyt sekä etuperin- ja takaperinvolttia ja erilaisia kierrehyppyjä. Lisäksi ryhmissä harjoitellaan erilaisten liikkeiden yhdistelemistä sarjoiksi. Aikuisryhmä soveltuu hyvin niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin hyppijöille.
Trampoliinivoimistelu kilpaurheiluna
Trampoliinivoimistelu on maailmanlaajuisesti suosittu laji ja se lukeutuu myös olympialajeihin. Huipputrampoliinivoimistelijat suorittavat kierteisiä kolmoisvoltteja jopa kymmenen metrin korkeudessa. Suomessa trampoliinivoimistelu on kasvava laji. EsTT:n edustajia on nähty jo useaan kertaan kansainvälisillä areenoilla, niin Cup-kilpailuissa kuin arvokisoissa. Trampoliinivoimistelukilpailuissa urheilijat esittävät kaksi, kymmenen liikkeen sarjaa. Sarjat koostuvat tasosta riippuen, perushypyistä, vatsalleen-, istumaan-ja selälleen laskeutuvista hypyistä ja esimerkiksi yksöis-, kaksois- ja kolmoisvolteista.
Trampoliinivoimistelun esikilpa- ja kilparyhmät
Trampoliinivoimistelun kilparyhmät harjoittelevat tavoitteellisesti, iän, tason ja motivaation mukaan 3-7 krt viikossa. Harjoitukset koostuvat trampoliiniharjoittelun lisäksi voima, liikkuvuus ja kehonhuoltoharjoitteista. Trampoliinivoimistelun kilparyhmäläiset osallistuvat tason mukaan kansallisiin ja kansainvälisiin kilpailuihin. Korostamme kilparyhmien harjoituksissa tavoitteellisuuden ohella hauskuutta ja mielekkyyttä. Jokainen urheilija luo yhdessä valmentajan kanssa jokaiselle kilpailukaudelle henkilökohtaiset tavoitteet ja harjoittelu rakennetaan herkkyyskaudet huomioiden tavoitteiden pohjalle.
Trampoliinivoimistelun esikilparyhmät on suunnattu trampoliinivoimistelusta innostuneille 5-7-vuotiaille lapsille. Esikilparyhmien harjoitukset koostuvat trampoliiniharjoittelun lisäksi, voima-, ketteryys- ja liikkuvuusharjoitteista sekä erilaisista harjoittelua tukevista leikeistä. Esikilparyhmissä harjoitellaan myös voimistelun perusteita harjoittelun monipuolistamiseksi.
Harjoittelu esikilparyhmässä on tavoitteellista, tärkeintä on kuitenkin hauskuus ja tekemisen riemu. Tavoitteena on, että esikilparyhmäläiset oppivat trampoliinivoimistelun perusliikkeet sekä etuperin- ja takaperin voltin alkeet. Esikilparyhmän tavoitteena on valmistaa lapset kilparyhmään siirtymiseen. Kilparyhmään siirtymisestä keskustellaan aina yhdessä huoltajien, lapsen ja valmentajan kanssa. Esikilparyhmään osallistuminen ei vaadi voimistelutaustaa.
Trampoliinivoimistelijoita voit seurata Instagramissa @esttrampoline ja Facebookissa @esttrampoline.
Harjoitusmaksut
Harrasteryhmien kausimaksut ovat omalla sivullaan.
Vakuutus
Seuran kaikki harrastajat ovat vakuutettuja Pohjolan ryhmätapaturmavakuutuksella.
Jokaisella kilpavoimistelijalla tulee kilpaillessa olla voimassa oleva lisenssi ja kilpailutoiminnan kattava vakuutus. Voimistelija on itse vastuussa omasta vakuutusturvastaan harjoituksissa, -matkoilla ja -kilpailuissa. Vakuutuksen voi hankkia Suomen Voimisteluliiton tarjoaman lisenssin yhteydessä. Voimistelija, joka ei vielä kilpaile, mutta harjoittelee kilparyhmässä, voi hankkia lisenssin yhteyteen saatavan vakuutuksen (11€) tai varmistaa, että oma vakuutus kattaa kilpaharjoittelun. Linkki Voimisteluliiton sivulle. Lisenssin (ja haluttaessa siihen liitetyn vakuutuksen) maksu suoritetaan Sporttirekisterin kautta.
Yhteydenotot
EsTT päivystys
info@espoontelinetaiturit.fi
0102012300
Trampoliinivoimistelun lajivastaava ja harrastekoordinaattori:
Anna Holopainen
lapset@espoontelinetaiturit.fi
Kilparyhmien ja esikilparyhmien valmentajina toimivat:
Ekaterina Sorsa & Riikka Saariaho
Tiedustelut ja yhteydenotot:
Koordinaattori:
Ekaterina Sorsa
estt.kate@gmail.com
Vanhempain toimikunta:
Eija Tamper
eija.tamper@gmail.com
Espoon Telinetaitureiden trampoliinivoimistelun kilparyhmät harjoittelevat Kameleonten-hallissa Espoon Leppävaaran urheilupuistossa.
Kaikki yhteystiedot löydät täältä.