fbpx

TeamGym

×

Lajiesittely

TeamGym on edukseen erottuva joukkuelaji, jonka suosio on ollut hurjassa kasvussa viime vuosien aikana. TeamGymissä kilpaillaan naisten, miesten ja sekajoukkueissa. Lajissa tehdään kolme erilaista kilpailusuoritusta: vauhdikkaat voltilliset liikesarjat volttiradalla, lennokkaat voltit hypyssä trampetilta ja musiikillinen vapaaohjelma. 

TeamGym on yksi Suomen Voimisteluliiton virallisista voimistelulajeista ja suomalaiset joukkueet ovat menestyneet hienosti kansainvälisissä kilpailuissa. Laji on erityisen suosittu Pohjoismaissa. Espoon Telinetaitureissa TeamGymiä voi harrastaa harraste-, kilpaharraste- ja kilpatasolla.

Kaikki EsTT:n TeamGym-kilparyhmät ovat lajin huipulle tähtääviä, tavoitteellisia ikäluokkajoukkueita. Vähemmän tavoitteellista harjoittelua tarjotaan harraste- ja kilpaharrasteryhmien muodossa. Uusia kilparyhmiä muodostetaan noin kolmen vuoden välein 5–7 -vuotiaista voimistelijan aluista. Kilparyhmiin voi kuitenkin liittyä mukaan myös myöhemmin, mikäli ryhmissä on tilaa ja voimistelijan taitotaso on riittävä oman ikäluokan joukkueeseen. Harraste- ja kilpaharrasteryhmämme luovat hyvän pohjan myös lajissa kilpailemiselle. 

Tutustu TeamGymiin Voimisteluliiton lajiesittelyvideolta ja lue alta lisää harraste- ja kilpaharrasteryhmistämme! Kilpavalmennuksesta löydät lisätietoa täältä.

Harrastekausi

Kausitiedotteesta löytyvät kauden alku- ja päättymispäivämäärät, loma- ja pyhäpäivien erikoisjärjestelyt sekä joulunäytöksen ajankohta. Kaikki TeamGymin harrasteryhmät esiintyvät joulunäytöksessä. Kevätkauden päätteeksi on perinteisesti järjestetty lisäksi TeamGymin oma kevätnäytös. Harrastajia tiedotetaan näytöksistä ja niiden esityksiin valmistautumisesta sähköpostitse. 

Syys- ja kevätkauden lopulla täytetään harrasteryhmissä suorituskortteja, joiden avulla voimistelijoiden on helpompi seurata kehitystään ja arvioida sopivaa ryhmätasoa seuraavalle kaudelle. Syyskaudelta kevääseen siirryttäessä ei ole syytä vaihtaa ryhmää, vaan ryhmässä harjoitellaan kevätkaudella sen mukaisesti mihin syksyllä on edetty. Tarvittaessa aloitetaan kevätkaudella seuraavan tason liikkeiden harjoittelu sekä seuraavan suorituskortin täyttäminen.

Harrasteryhmien esittelyt ja taitovaatimukset​

Harrasteryhmien esittelyt ja taitovaatimukset​

TeamGym TASO 1

TASO 1 -ryhmät on tarkoitettu tytöille ja pojille, joilla ei ole vielä erityisemmin taustaa voimistelusta. TeamGymin TASO 1 -ryhmät harjoittelevat kerran viikossa tunnin kerrallaan.

Taitovaatimuksia ei ole ja harjoittelu koostuu TeamGymin alkeista, kuten kuperkeikoista, kärrynpyöristä ja käsilläseisonnasta. Haastavuutta lisätään kauden mittaan.

TeamGym TASO 2

TASO 2 -ryhmät on tarkoitettu tytöille ja pojille, joilla on jo vähintään vuoden voimistelutausta tai vastaavat taidot. Ennen tasolle 2 siirtymistä olisi hyvä olla suoritettuna TASO 1 -suorituskortti. Ryhmät harjoittelevat 1-2 kertaa viikossa, 1-1,5 tuntia kerrallaan.

Taitovaatimukset: 
– kärrynpyörä-kärrynpyörä
– kuperkeikat eteen ja taakse 
– päälläseisonta
– käsilläseisonta tuettuna
– jännehyppy trampetilta

TeamGym TASO 3

TASO 3 -ryhmät on tarkoitettu tytöille ja pojille, joilla on muutaman vuoden voimistelutausta tai vastaavat taidot. Ennen tasolle 3 siirtymistä olisi hyvä olla suoritettuna TASO 2 -suorituskortti. Ryhmät harjoittelevat 1-2 kertaa viikossa, 1,5 tuntia kerrallaan.

Taitovaatimukset: 

– kärrynpyörä jalat yhteen lopussa (C-asento)
– hallittu käsilläseisonta ilman tukea
– hyppyaskeleesta puolivoltti selälleen
– flikin lähtö selälleen
– kerävoltti selälleen trampetilta

TeamGym TASO 4

TASO 4 -ryhmät on tarkoitettu tytöille ja pojille, joilla on jo useiden vuosien voimistelutausta, kehittyneet lajitaidot ja intoa harjoitella useamman kerran viikossa. Ennen tasolle 4 siirtymistä olisi hyvä olla suoritettuna TASO 3 -suorituskortti. Ryhmät harjoittelevat kahdesti viikossa, 1-1,5 tuntia kerrallaan.

Taitovaatimukset: 
– hyppyaskeleesta arabialainen 
– flikki 
– puolivoltti 
– kerävoltti seisomaan trampetilta

TeamGym ja Trampoliini POJAT

TeamGym ja Trampoliini -ryhmä on tarkoitettu pojille, joita kiinnostavat temppuilun kaikki ulottuvuudet. TeamGym tarjoaa vauhtia, voimaa ja ketteryyttä. Trampoliinivoimistelussa sen sijaan keskiössä ovat ilmavat voltit ja kehonhallinta lennon aikana. Ryhmät harjoittelevat kerran viikossa, 1,5 tuntia kerrallaan, noin puolet harjoituksesta on TeamGymiä ja noin puolet trampoliinivoimistelua. 

Taitovaatimuksia ei ole, jokainen pääsee harjoittelemaan oman taitotasonsa mukaisesti. Pojat ovat tervetulleita myös kaikkiin muihinkin TeamGym -ryhmiin, mutta toive poikien omasta ryhmästä heräsi muutama vuosi sitten ja toiveeseen tartuttiin!

TeamGym KILPAHARRASTE

Kilpaharrasteet ovat harraste- ja kilparyhmien välimuoto, ja ne ovat tarkoitettu tytöille sekä pojille. Ryhmät harjoittelevat kahdesti viikossa, 2 tuntia kerrallaan, ja kilpailevat kerran syyskaudella ja kerran kevätkaudella TeamGymin kilpaharrasteluokassa. Lisäksi kilpaharrasteryhmät osallistuvat Suomen Voimisteluliiton TeamGymin kilpaharrasteleireille kerran syyskaudella ja kerran kevätkaudella. Kilpaharrasteiden harjoitusmäärät eivät merkittävästi lisäänny vuosien saatossa vaan tärkeintä on harrastaminen ja kilpaileminen omaksi ilokseen. 

Ryhmään osallistumisen edellytyksenä on TeamGymin perusliikkeiden hallinta hyvällä tekniikalla sekä TeamGymin TASO 4 -suorituskortin suorittaminen. Ryhmässä harjoitteleminen vaatii sitoutumista molempiin viikkoharjoituksiin sekä intoa kilpailla ja leireillä joukkueen kanssa. Harjoitteleminen vaatii myös motivaatiota harjoitella useamman kerran viikossa kilpailemisen mahdollistamiseksi. Lisäksi yhteistyökyky ja muiden huomioon ottaminen ovat erityisen olennaisessa osassa joukkuelajissa. 

Taitovaatimukset:
– hallittu käsilläseisonta ilman tukea
– puolivoltti
– arabi-flikki
– takaperinvoltti
– puolivoltti-voltti TAI arabi-flikki-voltti
– suoravoltti trampetilta
– kierrevoltti (vähintään puolella kierteellä)

Kiinnostus TeamGymin kilpaharrastetoiminnasta sekä ilmoittautuminen vapaille paikoille tapahtuu harrastekoordinaattorin kautta (teamgym@espoontelinetaiturit.fi).

Kilpaharrastejoukkueet

Kilpaharrastejoukkueet kaudella 2023-2024

Evolve

Joukkue on koottu syksyllä 2019 TeamGymin harrasteryhmissä harjoitelleista motivoituneista voimistelijoista. Vuosien varrella joukkue on saanut lisävahvistusta innokkaiden harrastajien kysellessä paikkaa joukkueesta sekä kaudella 2023-2024 entisen Effort-joukkueen eli seuramme ensimmäisen TeamGymin kilpaharrastejoukkueen voimistelijoista. Joukkueen voimistelijat ovat 2005-2009 syntyneitä. Joukkueen vahvuuksia ovat sinnikkyys, innokkuus oppia uutta sekä muiden kannustaminen. Joukkue kilpailee TeamGymin kilpaharrasteluokan yli 12-vuotiaiden sarjassa. 

Vastuuvalmentajana toimii Saara Vihervuori.

Eclipse 

Joukkue on perustettu syksyllä 2021 TeamGymin harrasteryhmissä harjoitelleista motivoituneista voimistelijoista. Joukkueen voimistelijat ovat 2010-2012 syntyneitä. Joukkueen vahvuuksia ovat innokkuus lajista sekä uuden oppimisesta. Joukkue kilpailee TeamGymin kilpaharrasteluokan yli 12-vuotiaiden sarjassa. Vastuuvalmentajana toimii Netta Siitonen ja apuvalmentajana Stella Tärkki.

Yhteydenotot

TeamGym harrastekoordinaattori

Iiris Nevalampi
teamgym@espoontelinetaiturit.fi

Info
info@espoontelinetaiturit.fi 

Laskutus
toimisto@espoontelinetaiturit.fi

Kilparyhmät kaudella 2022-23

Edustus 16-20v – Iida, Niina, Kira, Maria – 17 voimistelijaa – 8,5h/vko

Elastic 13-15v / Kira, Iiris ja Fanni – 12 voimistelijaa – 12h/vko

Element 10-12v / Anna-Mari, Iiris ja Renée – 12 voimistelijaa – 11h/vko

Extreme 7-9v / Anna-Mari, Iiris ja Renée – 12 voimistelijaa – 7h/vko

Esikilpat 5-7v / Eve ja Fanni – 10 voimistelijaa – 3h/vko

Edustusjoukkueet

  • Elecstreme: https://www.espoontelinetaiturit.fi/elecstreme/

  • Effects: https://www.espoontelinetaiturit.fi/effects/

  • Elastic

Yhteydenotot

TeamGym harrastekoordinaattori

Kilpatoiminta / Kira Lindqvist
kilpateamgym@espoontelinetaiturit.fi

Laskutus
toimisto@espoontelinetaiturit.fi

Kausisuunnitelmat