fbpx

TeamGym

Lajiesittely

TeamGym on edukseen erottuva joukkuelaji, jonka suosio on ollut hurjassa kasvussa viime vuosien aikana. TeamGymissä kilpaillaan naisten, miesten ja sekajoukkueissa. Lajissa tehdään kolme erilaista kilpailusuoritusta: vauhdikkaat voltilliset liikesarjat volttiradalla, lennokkaat voltit hypyssä trampetilta ja musiikillinen vapaaohjelma. 

TeamGym on yksi Suomen Voimisteluliiton virallisista voimistelulajeista ja suomalaiset joukkueet ovat menestyneet hienosti kansainvälisissä kilpailuissa. Laji on erityisen suosittu Pohjoismaissa. Espoon Telinetaitureissa TeamGymiä voi harrastaa harraste-, kilpaharraste- ja kilpatasolla.

Tutustu TeamGymiin Voimisteluliiton lajiesittelyvideolta ja lue alta lisää harraste- ja kilpaharrasteryhmistämme! Kilpavalmennuksesta löydät lisätietoa täältä.

Harrastekausi

Kausitiedotteesta löytyvät kauden alku- ja päättymispäivämäärät, loma- ja pyhäpäivien erikoisjärjestelyt sekä joulunäytöksen ajankohta. Kaikki TeamGymin harrasteryhmät esiintyvät joulunäytöksessä. Kevätkauden päätteeksi on perinteisesti järjestetty lisäksi TeamGymin oma kevätnäytös. Harrastajia tiedotetaan näytöksistä ja niiden esityksiin valmistautumisesta sähköpostitse. 

Syys- ja kevätkauden lopulla täytetään harrasteryhmissä suorituskortteja, joiden avulla voimistelijoiden on helpompi seurata kehitystään ja arvioida sopivaa ryhmätasoa seuraavalle kaudelle. Syyskaudelta kevääseen siirryttäessä ei ole syytä vaihtaa ryhmää, vaan ryhmässä harjoitellaan kevätkaudella sen mukaisesti mihin syksyllä on edetty. Tarvittaessa aloitetaan kevätkaudella seuraavan tason liikkeiden harjoittelu sekä seuraavan suorituskortin täyttäminen.

Harrasteryhmien esittelyt ja taitovaatimukset​

TeamGym TASO 1

TASO 1 -ryhmät on tarkoitettu tytöille ja pojille, joilla ei ole vielä erityisemmin taustaa voimistelusta. Ryhmät harjoittelevat kerran viikossa tunnin kerrallaan.

Taitovaatimuksia ei ole ja harjoittelu aloitetaan voimistelun alkeista kuten kuperkeikoista, kärrynpyöristä ja käsilläseisonnasta. Haastavuutta lisätään kauden mittaan.

TeamGym TASO 2

TASO 2 -ryhmät on tarkoitettu tytöille ja pojille, joilla on jo vähintään vuoden voimistelutausta tai vastaavat taidot. Ryhmät harjoittelevat 1-2 kertaa viikossa, 1-1,5 tuntia kerrallaan.

Taitovaatimukset: 

– kärrynpyörä 
– kuperkeikat eteen ja taakse 
– käsilläseisonta tuettuna

TeamGym TASO 3

TASO 3 -ryhmät on tarkoitettu tytöille ja pojille, joilla on muutaman vuoden voimistelutausta tai vastaavat taidot. Ryhmät harjoittelevat 1-2 kertaa viikossa, 1,5 tuntia kerrallaan.

Taitovaatimukset: 

– kärrynpyörät molemmilla jaloilla 
– hallittu käsilläseisonta ilman tukea

TeamGym TASO 4

TASO 4 -ryhmät on tarkoitettu tytöille ja pojille, joilla on jo useiden vuosien voimistelutausta, kehittyneet lajitaidot ja intoa harjoitella useamman kerran viikossa. Ryhmät harjoittelevat kahdesti viikossa, 1-1,5 tuntia kerrallaan.

Taitovaatimukset: 

– hyppyaskeleesta arabialainen 
– flikki 
– puolivoltti 
– voltti

TeamGym KILPAHARRASTE

Kilpaharrasteet ovat harraste- ja kilparyhmien välimuoto ja ne on tarkoitettu tytöille sekä pojille. Ryhmät harjoittelevat kahdesti viikossa, 1,5-2 tuntia kerrallaan, ja kilpailevat kerran syyskaudella ja kerran kevätkaudella TeamGymin kilpaharrasteluokassa. Kilpaharrasteiden harjoitusmäärät eivät merkittävästi lisäänny vuosien saatossa vaan tärkeintä on harrastaminen ja kilpaileminen omaksi ilokseen. 

Ryhmään osallistumisen edellytyksenä on TeamGymin perusliikkeiden hallinta hyvällä tekniikalla (käsilläseisonta ilman tukea, kärrynpyörät molemmilla jaloilla, hyppyaskel-arabialainen, kerävoltti trampetilta, puolivoltti pehmeään alastuloon sekä flikin alkeet), sitoutuminen ja into kilpailla joukkueen kanssa sekä motivaatio harjoitella kahdesti viikossa kilpailemisen mahdollistamiseksi. Lisäksi yhteistyökyky ja muiden huomioon ottaminen ovat erityisen olennaisessa osassa joukkuelajissa. 

Ilmoittautuminen TeamGymin kilpaharrasteryhmien vapaille paikoille tapahtuu harrastekoordinaattorin kautta (teamgym@espoontelinetaiturit.fi).

TeamGym ja Trampoliini POJAT

TeamGym ja Trampoliini -ryhmä on tarkoitettu ala-asteikäisille pojille, joita kiinnostavat temppuilun kaikki ulottuvuudet. TeamGym tarjoaa vauhtia, voimaa ja ketteryyttä. Trampoliinivoimistelussa sen sijaan keskiössä ovat ilmavat voltit ja kehonhallinta lennon aikana. Ryhmä harjoittelee kerran viikossa, 1,5 tuntia kerrallaan, noin puolet harjoituksesta on TeamGymiä ja noin puolet trampoliinivoimistelua. 

Taitovaatimuksia ei ole, jokainen pääsee harjoittelemaan oman taitotasonsa mukaisesti. Pojat ovat tervetulleita myös kaikkiin muihinkin TeamGym -ryhmiin, mutta toive poikien omasta ryhmästä heräsi muutama vuosi sitten ja toiveeseen tartuttiin!

TeamGym TRAINING

TRAINING-ryhmä on sopiva treeniryhmä kaikille yli 16-vuotiaille lähtötasoon katsomatta. TeamGym antaa hauskan lisän viikoittaiseen urheiluun ja kehittää lihaskuntoa sekä liikkuvuutta. Käsilläseisonta, kärrynpyörä ja voltit tulevat kaikille tutuiksi kauden aikana ja oman tason mukaan haastavampiakin temppuja otetaan harjoitteluun mukaan. Mielekästä harjoiteltavaa löytyy niin voimistelua ensi kertaa kokeileville kuin entisille kilpailijoillekin!

Kilpaharrastejoukkueet 2021

Effort

Joukkue on Espoon Telinetaitureiden ensimmäinen TeamGymin kilpaharrastejoukkue ja suuri osa voimistelijoista harjoitteli ennen joukkueen perustamista yhdessä TAITO -ryhmässä eli nykyisin termein TASO 4 -ryhmässä. Effort on perustettu keväällä 2019 ja voimistelijat ovat 2005-2008 syntyneitä. Joukkueen vahvuuksia ovat sinnikkyys ja erinomainen joukkuehenki. Vastuuvalmentajana toimii Iiris Nevalampi ja apuvalmentajana Natalie Wikström.

Evolve

Joukkue on koottu syksyllä 2019 TeamGymin harrasteryhmissä harjoitelleista motivoituneista voimistelijoista. Vuosien varrella joukkue on saanut lisävahvistusta innokkaiden harrastajien kysellessä paikkaa joukkueesta. Joukkueen voimistelijat ovat 2007-2009 syntyneitä. Joukkueen vahvuuksia ovat innokkuus oppia uutta ja muiden kannustaminen. Vastuuvalmentajana toimii Saara Vihervuori ja apuvalmentajana Siiri Tenhola.

Kilpaharraste 9-11v 

Joukkue perustetaan syksyllä 2021 ja mukaan valitaan 2010-2012 syntyneitä motivoituneita voimistelijoita. Haku joukkueeseen on auki kesän 2021, jonka jälkeen vapaille paikoille täydennetään voimistelijoita tilanteen mukaan. Joukkue aloittaa kilpailemisen TeamGymin kilpaharrasteluokassa viimeistään keväällä 2022. Vastuuvalmentajana toimii Netta Siitonen.

Yhteydenotot

TeamGym harrastekoordinaattori

Pinja Wickström / Saara Vihervuori
teamgym@espoontelinetaiturit.fi

Laskutus
toimisto@espoontelinetaiturit.fi

Kausisuunnitelmat

Team Gymin kaikki tunnit