fbpx

Erityisryhmä Ponnarit

Ponnari on voimisteluryhmä lapsille, jotka tarvitsevat erityistä ohjausta ja tukea liikkumisessa. Se sopii kaikenikäisille koululaisille, mutta myös vanhemmat harrastajat ovat tervetulleita. Suomen Voimisteluliitto on kehittänyt voimisteluohjelman, josta Espoon Telinetaiturit ovat ottaneet mallia vuodesta 1996 alkaen. Ryhmän tavoitteena on rohkaista harrastajaa liikkumaan voimistelun avulla sekä itsenäisesti että yhdessä muiden lasten kanssa. Ammattitaitoiset ohjaajat huomioivat lapsen yksilölliset tarpeet ja valmiudet, jotta lapsi oppisi liikunnallisia taitoja itselleen sopivalla tavalla.

Voimistelussa lasta ohjataan tutustumaan oman kehon hallintaan ja motorisiin taitoihin erilaisten voimistelutelineiden ja temppujen avulla. Ponnarissa pyritään erilaisiin liikunnallisiin ilmaisumuotoihin. Yhtä tärkeitä ovat onnistumisen kokemukset ja liikunnan riemu niin lapselle kuin ryhmällekin, jossa sallitaan myös persoonallisuus.

Espoon Telinetaitureissa toimii tällä hetkellä yksi ryhmä, joka kokoontuu sunnuntaisin Suomenojan salilla. Ryhmässä on noin kuusi lasta. Tunnin kestävässä voimistelussa pelataan ja leikitään alkulämmittelyksi. Tämän jälkeen harjoitellaan erilaisia voimisteluliikkeitä, jotka vahvistavat tasapainoa, koordinaatiota, liikkuvuutta ja voimaa.

Miten pääsen mukaan?

Tiedustelut ja ilmoittautumiset toiminnasta vastaavalle harrastekoordinaattorille Anna Holopaiselle sähköpostitse info@espoontelinetaiturit.fi.

Kenelle ryhmä sopii?

Parhaiten sopii kehitysvammaisille ja motorisesti kömpelöille lapsille. Puhumattomuus ei ole este, mutta kävelykyky olisi oltava.

Minkä ikäisille?

Meillä on ollut lapsia ja nuoria 5-vuotiaista aina aikuisiin saakka.

Montako ohjaajaa on paikalla ja mitä koulutuksia heillä on?

Ohjaajia on aina paikalla ryhmän koosta riippuen joko 1 tai 2 ja heidän koulutuksensa vaihtelee: mm. toiminta- ja fysioterapeuttiopiskelijoita, liikunnanohjaajia ja koulukäyntiavustajia. Lisäksi aika monella on itsellään voimistelutausta ja seuran tarjoamaa koulutusta lasten ohjaamisesta.

Mitä tunneilla tehdään?

Perusidea on löytää kaikille mieluisa harrastus liikunnan parista. Tärkeää on myös sosiaalinen vuorovaikutus ja ryhmään kuulumisen tunne. Monille tämä on toiminut PONNAHDUS-lautana muihin liikuntaharrastuksiin (mm. jalkapallo, sähly, yleisurheilu, judo, luistelu jne.).

Kuinka kauan yksi Ponnari-tunti kestää?

Ryhmät harjoittelevat tunnin eli 60 min viikoittain.