fbpx

Aikuisten liikuntapolku

Miten valita laji?

Telinevoimistelu on voimistelulajeista laaja-alaisin. Siinä harjoitetaan koko kehoa ja voimistelulajeista eniten ylävartaloa. Tutuksi tulevat perusliikuntataidot (juoksu, hyppy, ketteryys, heilunta). Telinevoimistelu on olympialaji ja perinteisin voimistelun ei lajeista. Tutustu myös miesten telinevoimisteluun tästä.

TeamGym sopii temppuja ja tanssia rakastaville. Volttiradalla opitaan siltakaadot ja flikkisarjat sekä trampetilla korkealla ilmassa tehtävät kierre- ja tuplavoltit. Permannolla taas akrobaattisia taitoja ja ryhmässä liikkumista musiikin säestyksellä.  TeamGym on suosituin voimistelulaji muissa Pohjoismaissa ja erittäin suosittu myös miesten keskuudessa. 

Akrobatiavoimistelu on mukava sosiaalinen laji. Omat liikesarjat sekä pareittain tai triona tehtävät liikkeet ja asennot koettelevat uskallusta ja kehittävät osaamista. Lajista löytyy oma harrastus monenlaisille toiveille.  

Trampoliinivoimistelussa opitaan uusia temppuja, kehonhallintaa ja kasvatetaan kuntoa. Pääpaino on turvallisessa osaamisen kehittämisessä. Trampoliinivoimistelu on Olympialaji. 

Akrojooga on hauska tapa kehittää kehonhallintaa, tasapainoa ja liikkuvuutta. Siinä yhdistetään helppoa pariakrobatiaa joogasta tuttuihin liikkeisiin, läsnäoloon ja hengitykseen. Tunti sopii kaikille aikuisille kunto- ja taitotasoon katsomatta.

Kalisteniikka on harjoitusmuoto, joka sisältää harjoituksia, jotka tehdään vain omalla kehonpainolla. Näitä ovat mm. vedot, punnerrukset ja kyykyt. Telinevoimistelussa kehon fyysiset ominaisuudet pääsevät kunnolla käyttöön ja harjoituksissa voi kokea uusia oppimisen elämyksiä.

Kuntopiiri on treeniä koko keholle! Toiminnallinen kierto on monipuolinen tunti, joka kehittää lihaskestävyyttä, haastaa tasapainoa, sekä parantaa lihasvoimaa. Tunnilla käytetään oman kehonpainon lisäksi mm. kahvakuulia, kuntopalloja, käsipainoja ja tankoja. Tunti sopii kaikille!

Kehonhuolto tunnilla avataan kehon lukkoja eri metodeilla. Tunni käydään läpi esimerkiksi putkirullausta, liikkuvuusharjoittelua, triggerpisteitä, syvien lihaksien aktivointia, dynaamista venyttelyä ja paljon muuta. Tunti toimii hyvin palauttavana harjoitteluna, tai mikäli kehonhuolto on unohtunut omasta harjoitusohjelmastasi tämä tunti on oikea
valinta sinulle.

Voiko voimistelun aloittaa, vaikka en osaa edes kärrynpyörää?

Tottahan toki! Harjoittelu aloitetaan perusasioista. Tunneilla liikutaan oman mukavuusalueen reunamilla, itseään haastaen ja turhia riskejä tai pelkoja vältellen. Telinelajeihin kuuluu uusien asioiden oppiminen mutta ne kohdataan vasta kun kokee itse olevansa valmis. 

Miten valita taso?

Tason oikea valinta on tärkeä mielekkään harjoittelun turvaamiseksi. Liian helppo taso ei innosta mutta ei myöskään liian vaikea. Lisäksi ryhmän jäsenten hajanaiset lähtötasot hankaloittavan harjoittelun suunnittelua ja tuntitoimintaa. 

Kauan pysyn nykytasolla?

Niin kauan kuin tuntuu hyvältä.

Milloin siirryn seuraavalle tasolle?

Pääsääntö on, että elokuussa uuden syyskauden alkaessa. Tasoa voi toki vaihtaa, jos nykyinen ryhmä on jostain syystä selvästi epäsopiva. Ryhmäytymisen ja oppimisen kannalta on parasta, jos ryhmä pysyy yhtenäisenä elo-toukokuun ajan. Ryhmän harjoittelun vaikeustasoa nostetaan kausien aikana eikä jämähdetä tiettyyn muotoon, jos ryhmän jäsenet ovat kehittyneet hyvää vauhtia. 

Voinko vaihtaa lajia?

Tottahan toki. Jos valinta tuntuu väärältä niin vaihto onnistuu sujuvasti. 

Mitä muuta hyötyä on voimistelusta?

Voimistelusta on hyötyä silloinkin, kun päälaji olisi jokin toinen esimerkiksi jalkapallo tai golf. Suosittelemme telinevoimistelua, vaikkakin mikä tahansa voimistelulaji antaa hyvän tuen päälajin rinnalle.