FINCUP KOKOAA TRAMPOLIINIVOIMISTELUN HUIPUT ESPOOSEEN
Trampoliinivoimistelu on maailmanlaajuisesti suosittu laji ja se lukeutuu myös olympialajeihin. Suomessa trampoliinivoimistelu on kasvava laji ja Espoon telinetaiturien edustajia on nähty jo useaan kertaan kansainvälisillä areenoilla, niin arvokisoissa kuin cup-kilpailuissa. Trampoliinivoimistelua voi harrastaa kilpalajina muun muassa pääkaupunkiseudulla ja Tampereella.
Yksilötrampoliinilla lajin huiput suorittavat kierteisiä kolmoisvoltteja jopa kymmenen metrin korkeudessa. Kilpailuissa urheilijat esittävät kaksi erilaista kymmenen liikkeen sarjaa. Sarjat koostuvat, tasosta riippuen, perushypyistä, vatsalleen-, istumaan-ja selälleen laskeutuvista hypyistä ja esimerkiksi yksöis-, kaksois- ja kolmoisvolteista. Voltteja voidaan tehdä kerien, taittaen tai suorin vartaloin. Tuomarit arvostelevat sarjan ja antavat pisteitä liikepuhtaudesta, liikkeiden vaikeustasosta sekä sen suorituksen kestosta eli lentoajasta.
Tuplaminitrampoliini, tuttavallisemmin DMT (double mini trampoline), on yksi trampoliinivoimistelun muodoista. DMT-trampoliinille hypätään juoksuvauhdista, tämän jälkeen trampoliinin päällä tehdään ensimmäinen liike, josta suoritus jatkuu alastulomatolle päättyvällä liikkeellä. DMT-kilpailussa voimistelija tekee niin alku- kuin finaalikierroksella kaksi erilaista kahden liikkeen yhdistelmää. Lajin huippuvoimistelijat tekevät jopa pelkästään kaksois- ja kolmoisvoltteja sisältäviä sarjoja. DMT:lla arvosteluperusteet ovat samankaltaiset kuin kilpatrampoliinilla, mutta DMT:llä arvostelussa painottuu liikkeiden vaikeustaso.
Synkrotrampoliinissa kahden kilpailijan pyrkimyksenä on tehdä täsmälleen samanlaiset liikkeet parinsa kanssa omilla, vierekkäin kahden metrin etäisyydellä toisistaan sijaitsevilla trampoliineilla. Oleellista on, että hyppääjät hypyissään tulevat verkolle ja lähtevät siltä yhtä aikaa. Vaikka synkrotrampoliinissa hyppysarjat eivät välttämättä ole yhtä vaativia kuin yksilökilpailussa, pitävät monet sitä näyttävämpänä lajina, ja yksinkertaisen perusluonteensa vuoksi se on myös suurelle yleisölle viihdyttävää seurattavaa.
Arvostelu on liikkeiden yhdenaikaisuuden arviointia lukuun ottamatta samanlainen kuin yksilötrampoliinissa. Tuomaristo koostuu neljästä arvostelutuomarista (kaksi kumpaakin voimistelijaa varten), kolmesta sarjan synkronisaatiota arvostelevasta tuomarista, kahdesta vaikeusastetuomarista sekä ylituomarista ja ylituomarin avustajasta. Jos on käytössä lentoaikakone(laskee sykronisaation), sillä korvataan synkronisaatiota arvostelevat tuomarit.
https://www.facebook.com/fincup
Lisätiedot:
Ekaterina Sorsa, estt.kate@gmail.com, +(358)45 161 7190