fbpx

Tyttöjen telinevoimistelu

Telinevoimistelu on vauhdikas ja näyttävä yksilölaji, jossa kehon kaikki ominaisuudet kehittyvät monipuolisesti.

Tyttöjen telinevoimistelussa telineitä on neljä: hyppy, nojapuut, puomi ja permanto. Näiden varsinaisten telineiden lisäksi harjoittelussa käytetään muita välineitä, kuten puolapuita, trampoliinia ja volttimonttua.

Harrasteryhmät harjoittelevat kerran viikossa 1-1,5 tuntia kerrallaan. Ryhmiä löytyy 7-vuotiaasta lähtien ja jokainen voimistelija voi edetä tasoryhmästä toiseen omaan yksilölliseen tahtiinsa. Tasoryhmät ovat suuntaa-antavia, ja ryhmien ohjaajat antavat jokaiselle voimistelijalle myös yksilöllisiä harjoitteita jokaisen taitotason mukaisesti.

Ryhmät

Tasoryhmät

 

Alle 7-vuotiaat aloittavat voimisteluharrastuksen voimistelukoulusta, joka luo hyvän pohjan kaikille voimistelulajeille. 7-vuotiaasta lähtien voi jatkaa telinevoimistelun, team gymin, trampoliinivoimistelun tai akrobatiavoimistelun tasolle 1.

Telinevoimisteluharrastuksen voi aloittaa minkä ikäisenä tahansa, sillä tasolle 1 voi tulla ilman aiempaa voimistelukokemusta. Yli 17-vuotiaat voivat aloittaa aikuisten alkeisryhmästä.

Telinevoimistelu tytöt Taso 1

Tyttöjen telinevoimistelun Taso 1 -ryhmä sopii voimistelijoille, joilla ei ole aiempaa voimistelutaustaa tai vuoden voimistelutausta voimistelukouluryhmästä. Ryhmissä kuuluvat harjoitellaan voimistelun perusliikkeitä, kuten kuperkeikkoja, kärrynpyöriä, käsinseisontaa tuettuna, siltaa ja kieppiä. Voimistelun lisäksi harjoitukset sisältävät lihaskunto- ja kestävyysharjoittelua sekä venyttelyä. Haastavuutta lisätään kauden edetessä ryhmän taitotason mukaan.

Telinevoimistelu tytöt Taso 2

Tyttöjen telinevoimistelun Taso 2 -ryhmä sopii voimistelijoille, joilla on vähintään 1 vuoden voimistelutausta voimistelukouluryhmästä tai Taso 1 -ryhmästä. 

Taitovaatimukset:

 • kuperkeikat eteen ja taakse (ilman pään kääntämistä sivulle)
 • kärrynpyörä (suorin jaloin, vähintään toisella jalalla)
 • käsinseisonta tuettuna (selkä pysyy suorana)
 • kieppi

Tasolla 2 harjoiteltavia liikkeitä ovat mm. kärrynpyörät molemmilla jaloilla, käsinseisonta ilman tukea, käsinseisontakuperkeikka, takaperinkuperkeikka kuppiasentoon (tsumppi), tik-tak –silta, kärrynpyörä matalalla puomilla ja kiintopyörähdys. Voimistelun lisäksi harjoitukset sisältävät lihaskunto- ja kestävyysharjoittelua sekä venyttelyä. Haastavuutta lisätään kauden edetessä ryhmän taitotason mukaan.

Tyttöjen telinevoimistelu Taso 3

Tyttöjen telinevoimistelun Taso 3 -ryhmä sopii voimistelijoille, joilla on vähintään vuoden voimistelutausta Taso 2 -ryhmästä ja telinevoimistelu harjoittelua takana kaksi vuotta tai enemmän.

Taitovaatimukset:

 • Kärrynpyörä molemmilla jaloilla
 • Käsinseisonta ilman tukea (noin 5 s ajan)
 • Siltakaato jompaan kumpaan suuntaan (hallittu, jatkuva liike)
 • Kiintopyörähdys

Tasolla 3 harjoiteltavia liikkeitä ovat mm. käsilläkävely, fritti (=taaksepäin kuperkeikka käsinseisontaan), arabialainen, siltakaadot, kärrynpyörä puomilla, heilunnat remmeillä. Voimistelun lisäksi harjoitukset sisältävät lihaskunto- ja kestävyysharjoittelua sekä venyttelyä. Haastavuutta lisätään kauden edetessä ryhmän taitotason mukaan.

Tyttöjen telinevoimistelu Taso 4 

 

Tyttöjen telinevoimistelun Taso 4-ryhmä soveltuu voimistelijoille, joilla on vähintään vuoden voimistelutausta Taso 3-ryhmästä ja telinevoimisteluharjoittelua takana noin kolme vuotta tai enemmän.

Taitovaatimukset:

 • 3 leuanvetoa myötäotteella
 • Siltakaadot molempiin suuntiin (hallittu, jatkuva liike)
 • Heilunnat remmeillä (vaakatasoon)

Tasolla 4 harjoiteltavia liikkeitä ovat mm. kippi, puolijättiläinen, volttiyhdistelmät, kierrevoltit, käsinseisonta ja siltakaadot puomilla, urhohyppy. Voimistelun lisäksi harjoitukset sisältävät lihaskunto- ja kestävyysharjoittelua sekä venyttelyä. Haastavuutta lisätään kauden edetessä ryhmän taitotason mukaan

Platina

Tyttöjen telinevoimistelun platinaryhmä on tarkoitettu pisimpään harjoitelleille tytöille, joilla on kokemusta taso 4 -ryhmästä tai kilpavoimistelutaustaa.

Ryhmän tavoitteena on harjoitella uusia liikkeitä tavoitteellisesti ja ylläpitää jo opittuja taitoja. Voimistelun lisäksi harjoitukset sisältävät lihaskunto- ja kestävyysharjoittelua sekä venyttelyä. Platina-taso on seuran oma taso, jolla harrastus voi jatkua pitkäänkin aina uutta oppimista tavoitellen. 

Harrastekilparyhmät

Harrastekilparyhmissä harjoitellaan tason mukaisia liikkeitä kahdesti viikossa. Kauden päätteeksi voi osallistua seuran sisäiseen kisailuun. Lisenssiä ei tarvita, seuran vakuutus kattaa ryhmän toiminnan.

Varusteet

Telinevoimisteluasuksi tytöille sopivat t-paita ja shortsit tai jumppapuku, paljaat jalat. Korut ja kellot on hyvä jättää kotiin ja pitkät hiukset laitetaan kiinni.

Harjoitusmaksut

Harrasteryhmien kausimaksut ovat omalla sivullaan.

Vakuutus

Seuran kaikki harrastajat ovat vakuutettuja Pohjolan ryhmätapaturmavakuutuksella

Yhteydenotot

Harrastetoiminnan koordinaattori, tyttöjen telinevoimistelu:

EsTT päivystys
info@espoontelinetaiturit.fi
0102012300

tytot(a)espoontelinetaiturit.fi
Kaikki yhteystiedot löytyvät täältä.