NAISTEN TELINEVOIMISTELU
Naisten telinevoimistelu on kansainvälisen voimisteluliiton (FIG) virallinen kilpaurheilulaji, jossa kilpaillaan myös Olympialaisissa. Se on arvostelulaji, jossa kilpaillaan neljällä telineellä: hyppy, nojapuut, puomi ja permanto. Kullakin telineellä on omat erityisvaatimuksensa, joiden mukaan kilpailusuoritus rakennetaan. Kaikki telineillä suoritettavat liikkeet on jaettu vaikeusasteen mukaan A-, B-, C-, D-, E-, F- ja G- arvo-osiksi. Sarjan lähtöpistemäärä (A-piste) määräytyy arvo-osien vaikeusarvon, vaikeiden liikeyhdistelmien ja erityisvaatimuksien täyttymisen mukaan. Suorituspuhtauden (B-piste) maksimipistemäärä on 10 pistettä. Loppupistemäärä saadaan, kun lasketaan yhteen A- ja B-piste. Maksimipistettä ei ole.

Hyppy
Tekniset tiedot
• hyppytelineen korkeus on 125 cm, leveys 95 cm ja pituus 120 cm
• juoksuvauhti ≤ 25 m
• alastulomatot 20 cm + 10 cm lisäpehmuste

Hyppy alkaa juoksusta ja kahden jalan ponnistuksesta laudalta, joko eteenpäin tai taaksepäin. Ponnistuksen jälkeen hypyn vaiheet erotellaan seuraavasti: alkulento, käsikosketus hyppytelineeseen, loppulento ja alastulo.

Hypyt jaetaan viiteen eri hyppyryhmään sen mukaan missä asennossa voimistelija tulee hyppytelineeseen sekä sen mukaan onko hyppy voltillinen vai ei. Hypyn lähtöpistemäärä määräytyy hypyn vaikeusasteen mukaan. Tuomarit arvostelevat suorituksen dynaamisuutta, hypyn lentovaiheen korkeutta ja pituutta sekä käännösten, vartalonasentojen ja volttien oikea-aikaisuutta / tarkkuutta hypyn eri vaiheissa.

Telinefinaalikarsinnassa ja telinefinaalissa tulee voimistelijan esittää kaksi sellaista hyppyä, joissa loppulennossa oleva voltti pyörii erisuuntiin. On myös mahdollista suorittaa toinen hypyistä ilman volttia. Lopullinen pistemäärä tulee hyppyjen keskiarvosta. 4-ottelufinaalissa, joukkuefinaalissa, sekä karsittaessa näihin kilpailuihin vain yhden hypyn pisteet lasketaan lopullisiin tuloksiin.

Nojapuut
Tekniset tiedot
• ylä-aisan korkeus matoista 230 ± 3 cm
• ala-aisan korkeus matoista 150 ± 3 cm
• aisojen väli 160 – 180 cm
• mattojen korkeus 20 cm + 10 cm
• ponnistuslaudan käyttö sallittu ylöstulossa

Nojapuut vaativat voimaa, rohkeutta ja koordinaatiota. Ihanteellinen sarja sisältää omaperäisiä liikeyhdistelmiä, joissa vaihtuvat monipuolisesti otteen- ja aisanvaihdot, korkeat lentovaiheiset liikkeet, käännökset, voltit, eteen- ja taaksepäin heilahtavat liikkeet sekä työskentely aisan ylä- ja alapuolella. Sarjan tulee jatkua tauotta, hyvällä rytmillä ja päättyä näyttävään alastuloon.

Puomi
Tekniset tiedot
• pituus 5 m
• leveys 10 cm
• korkeus 125 cm
• mattojen korkeus 20 cm + 10 cm lisäpehmuste sallittu alastulossa
• ponnistuslaudan käyttö sallittu ylöstulossa

Puomi on tasapainoa ja keskittymistä vaativa teline. Puomisarjan tulee sisältää akrobaattisia ja voimistelullisia liikkeitä sekä niiden yhdistelmiä. Voimistelullisia liikkeitä ovat erilaiset hypyt, piruetit sekä tasapaino-osat.

Ihanteellisessa puomisarjassa voimistelija sitoo taiteellisesti tulkiten liikkeet yhtenäiseksi liikesarjaksi käyttäen koko puomin pituutta. Liikehdinnän tulee olla tyylikästä, sujuvaa ja rytmiltään vaihtelevaa. Omaperäiset sommitelmat ja notkeus katsotaan eduksi. Puomisarja saa kestää maksimissaan 1min 30 s.

Permanto
Tekniset tiedot
• permantokanveesin koko 12 x 12 m

Permantosarja suoritetaan musiikin säestyksellä. Permantosarja sisältää akrobaattisia volttisarjoja yhdistettynä tanssilliseen liikehdintään sekä voimistelullisiin hyppyihin ja piruetteihin. Sarjassa tulisi käyttää monipuolisesti koko kanveesialuetta. Notkeus, omaperäisyys, esteettisyys ja taiteellisuus katsotaan eduksi. Sarjan kestoaika on maksimissaan 1 min 30 s.