Espoon kaupungin liikuntalautakunnan toimesta pyöritettiin pienimuotoisesti voimistelutoimintaa Tapiolan urheiluhallissa 1970-luvun puolivälissä. Vuoden 1978 alusta Suomen Voimisteluliitto otti tehtävän hoidettavaakseen, mutta samalla päätettiin, että paikkakunnalle perustetaan voimistelun erikoisseura. Näin tapahtui toukokuussa 1978 ja seura sai nimekseen Espoon Telinetaiturit. Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin tunnetun taitoluistelijan “Tintti” Wegeliuksen isä Yrjö Wegelius. Muut hallituksen jäsenet hankittiin lähinnä puuhamiesten perhetutuista.

EsTT:n toiminnassa on ollut alusta lähtien poikien ja tyttöjen telinevoimistelua. 1980-luvun vaihteessa mukaan tuli rytminen voimistelu ja 1990-luvun alussa näytösvoimistelu. Kehityksessä viivästyneille lapsille ja nuorille tarkoitettu Ponnari-ryhmä aloitti toimintansa vuonna 1996 ja vuosituhannen vaihteessa seuraan perustettiin trampoliinivoimisteluryhmiä, sekä aikuisten telinevoimisteluryhmiä. Vuonna 2004 toimintaan tulivat mukaan vielä vauvajumppa ja lasten baletti.

Espoon Telinetaitureiden puheenjohtajina ovat vuosina 1978-2004 toimineet Yrjö Wegelius, Lyly Teppo, Juhani Hämäläinen, Yrjö Venna, Kirsti Peuralinna, Ann-Britt Rajala, Pentti Lipponen, Ann-Britt Rajala (uudestaan), Risto Nylund, Jari Ahlqvist ja Vuokko Rantanen. Vuoden 2009 aikana EsTT:n puheenjohtajana on toiminut Eero Lampén. Sääntömääräinen syyskokous valitsee vuosittain muut hallituksen jäsenet.

Seuran pitkäaikaisimpia valmentajia ovat olleet Timo Nuotio, Outi Leiste, Petri Leiste ja Maarit Heikura. EsTT:n ensimmäiset edustusvoimistelijat olivat tyttöjen puolelta Päivi Häkkinen (myöh. Toivonen) ja Eeva Huttunen sekä poikien puolelta veljekset Ari ja Timo Jääsalo.

Kilpatoiminta nousi kukoistukseensa 1990-luvulla

1990-luvulle tultaessa seuran kärkivoimistelijat nousivat Suomen huipulle ja ovat edustaneet siitä lähtien Suomea maaotteluissa, PM-, EM- ja MM- kilpailuissa. Miehistä mainittakoon Jiri Nurmi, Jani Winterhalter, Samuel Sipinen, Olli Torkkel ja Eero Lampén. Naisten puolella menestystä on saavuttanut Annette Rajala.

EsTT:n naisten näytösvoimistelujoukkue saavutti EM-kultaa Ateenassa vuonna 1995 sekä EM-pronssia vuonna 1994. Uuden vuosituhannen EsTT:n näytösvoimistelujoukkue on voittanut valmentajansa Tiina Tapionlinnan johdolla useita SM-mitaleita ja edustanut Suomea arvokilpailuissa.

Seuran kilpailulajeja ovat miesten ja naisten telinevoimistelu, teamgym, trampoliinivoimistelu ja akrobatiavoimistelu, muita toimintamuotoja ovat aikuisten telinevoimistelu, vauvajumppa, baletti, temppukoulu sekä kehityksessä viivästyneille suunnattu erityisryhmä, nk. Ponnari. EsTT järjestää lisäksi kouluikäisille lapsille monipuolisia liikuntaleirejä kesä- ja hiihtolomien aikana.

Vuosien saatossa seura on laajentunut espoolaisten omaksi, monipuoliseksi voimisteluseuraksi: EsTT:ssä on vuosittain noin 2000 voimistelun harrastajaa ja noin 70-80 valmentajaa ja ohjaajaa.