Yleistä
Telinevoimistelu kehittää monipuolisesti lasta ja nuorta (voima, hieno- ja karkeamotoriikka, venyvyys, koordinaatio, lajitaito). Espoon Telinetaiturit ohjaa telinevoimistelua niin aloittelijoille kuin pidempään harjoitelleille tytöille. Mukaan mahtuvat kaiken ikäiset harrastajat 4-vuotiaista aikuisiin.

EsTT:llä on harrastajatoimintaa Tuulimäen väestösuojassa (ma-su), Rastaalan koululla (ti), Jalavapuiston koululla (ke), Laurinlahden koululla (to). Ohjaajat ja valmentajat ovat Suomen Voimisteluliiton kouluttamia ja useimmilla on takanaan pitkä omakohtainen kokemus lajin parissa.

HARRASTERYHMIEN AIKATAULUT: Tyttöjen telinevoimisteluryhmät syksy 2014

Vapaiden paikkojen tilanteet näkyvät parhaiten jäsenrekisteristä.

Ryhmät
EsTT:ssä tyttöjen telinevoimistelun harrastajaryhmät on nimetty Svolin merkkisuoritusten mukaan alkeisryhmä, pronssi, hopea ja kulta ryhmään. Harrastaryhmissä harjoitellaan kullekin merkille tarkoitettuja liikkeitä. Telinevoimisteluharjoitukset koostuvat alkulämmittelystä, voimasta, lajitaidosta, venyttelystä.

 

ALKEISRYHMÄ
Ryhmä soveltuu telinevoimistelun aloittaville lapsille. Tunnit sisältävät perusvoimistelua sekä telinevoimistelua. Tunneilla tutustutaan lajiin ja telineisiin. Tästä on hyvä jatkaa pronssiryhmään. Naisten telinevoimistelun telineet ovat hyppy, nojapuut, puomi ja permanto. Edellä mainittujen lisäksi harjoittelussa hyödynnetään trampettia, isoa trampoliinia ja isoa volttimonttua.

PRONSSI
Tyttöjen telinevoimistelun pronssiryhmä soveltuu aikaisemmin telinevoimistelua tai muuta voimistelua noin 1-2 vuotta harrastaneille. Pronssiryhmään kuuluvat voimistelijat harjoittelevat voimistelun perusliikkeitä kuten; kuperkeikka, kärrynpyörä, käsinseisonta tuettuna, kieppi. Kun voimistelija hallitsee pronssitason liikkeet (suorittaa pronssimerkin), hän voi siirtyä hopea ryhmään. Naisten telinevoimistelun telineet ovat hyppy, nojapuut, puomi ja permanto. Edellä mainittujen lisäksi harjoittelussa hyödynnetään trampettia, isoa trampoliinia ja volttimonttua. Linkki SVOLIN pronssimerkkiin.

HOPEA
Tyttöjen telinevoimistelun hopearyhmä soveltuu aikaisemmin telinevoimistelua noin 2-3 vuotta harrastaneille lapsille ja nuorille. Hopearyhmään kuuluvilla voimistelijoilla on suoritettuna pronssimerkki ja harjoittelevat mm. kärrynpyörää molempiin suuntiin, arabialainen, käsinseisonta pienellä tuella, kieppi, heilunta. Hopeamerkki tulee olla suoritettuna, jotta voi siirtyä kulta ryhmään. Naisten telinevoimistelun telineet ovat hyppy, nojapuut, puomi ja permanto. Edellä mainittujen lisäksi harjoittelussa hyödynnetään trampettia, isoa trampoliinia ja volttimonttua.Linkki SVOLIN hopeamerkkiin.

KULTA
Tyttöjen telinevoimistelun kultaryhmä soveltuu aikaisemmin telinevoimistelua noin 3 vuotta tai enemmän harrastaneille lapsille ja nuorille. Kultaryhmään kuuluvilla voimistelijoilla on suoritettuna hopea merkki ja harjoittelevat mm. arabialainen, flikki, käsinseisonta ilman tukea, kieppi, kiintopyörähdys, heilunta. Naisten telinevoimistelun telineet ovat hyppy, nojapuut, puomi ja permanto. Edellä mainittujen lisäksi harjoittelussa hyödynnetään trampettia, isoa trampoliinia ja volttimonttua. Linkki SVOLIN kultamerkkiin.

 

TeamGym (eli TG)
on joukkuelaji, jossa on kolme telinettä: permanto, jossa joukkue suorittaa yhtäaikaisesti ja yhdessä musiikkiin vapaaohjelman. Volttirata, jossa tehdään erilaisia vauhdikkaita voimisteluliikkeitä. Trampetti, josta tehdään juoksuvauhdista erilaisia voltteja.

TG- alkeisryhmä on tarkoitettu 8-12-vuotiaille tytöille, jotka ovat harrastaneet voimistelua tai muuta samantyyppistä aiemmin, mutta eivät ole harrastaneet TeamGymia aiemmin. Osaamisvaatimuksena ryhmään on kärrynpyörä, käsilläseisonta ja trampoliinilla kerävoltti.

Akrobatiavoimistelu (AKRO)
on laji, jossa voimistelijapari tai -trio suorittaa permannolla yksilöliikkeitä sekä yhteisiä akrobaattisia liikkeitä: nostoja ja heittoja. Harrastajaryhmä on tarkoitettu yli 10-vuotiaille tytöille (ja pojillekin), joilla on jonkinlaista voimistelullista tai tanssillista taustaa. Osaamisvaatimuksena on kärrynpyörä ja käsilläseisonta.

Varusteet
Telinevoimisteluasusteeksi sopivat t-paita ja sortsit tai tytöille mahdollisuuksien mukaan jumppapuku. Tossuja eivät varsinaisesti ole tarpeen harjoituksissa. Korut ja kellot on hyvä jättää kotiin, ja pitkät hiukset laittaa kiinni, jotta ne eivät häiritse temppujen harjoittelua ja avustamista.

EsTT:n voimistelupukuja, t-paitoja, reppuja ja muita voimisteluvarusteita voi ostaa Tuulimäestä. Osoitteesta estt(a)espoontelinetaiturit.fi saat lisätietoa varusteista.

Merkkisuorituspäivä
Keväällä ja syksyllä järjestettävässä merkkisuorituspäivässä on harrastajilla mahdollisuus esittää opittuja liikkeitä pronssi- ja hopeasarjoissa. Seuraava merkkisuorituspäivä on keväällä 2015.