fbpx

Tyttöjen telinevoimistelu

Ryhdikäs, voimakas ja notkea ‒ tätä kaikkea ja enemmän on telinevoimistelija. Telinevoimistelu on vauhdikas ja näyttävä yksilölaji, jossa kehon parhaat ominaisuudet kehittyvät monipuolisesti. Lisäksi laji opettaa päämäärätietoisuutta ja kasvattaa luonnetta.

Tyttöjen telinevoimistelussa telineitä on neljä: hyppy, nojapuut, puomi ja permanto. Näiden varsinaisten telineiden lisäksi harjoittelussa käytetään muita välineitä, kuten puolapuita ja volttimonttua.

Ryhmät löytyvät ilmoittautumisesta nimellä NTV harraste.

Ryhmät

Voimistelukoulut

Ryhmä on suunnattu 3-5 -vuotiaille, 5-7 -vuotiaille ja 7-9 -vuotiaille, telinevoimistelun aloittaville lapsille. Tunneilla harjoitellaan perusvoimistelua, telinevoimistelua sekä tutustutaan lajiin ja telineisiin. Voimistelukoulun ryhmät ovat sekaryhmiä.

Tasoryhmät

Voimistelukoulun jälkeen siirrytään tasoryhmiin. Ne on aiemmin nimetty Voimisteluliiton käyttämien nimien mukaisesti (pronssi, hopea jne) ja ryhmästä toiseen siirtymisissä on käytetty liiton kriteeristöä. Ne ovat olleet kilpavalmennukseen suunniteltuja ja vain osittain harrastetoiminaan soveltuvia. Olemme nyt muuttaneet nimityksiä ja otamme käyttöön kausisuunnitelmia, jotka soveltuvat paremmin harrastetoimintaan ja helpottavat lajista toiseen siirtymistä seuran sisällä.

NTV harraste TASO 1 (aiemmin pronssi) 

Tyttöjen telinevoimistelun TASO 1-ryhmä sopii voimistelijoille, joilla on vähintään 1 vuoden voimistelutausta voimistelukouluryhmästä (tai muuta voimistelua vähintään 1 vuotta harrastaneille). TASO 1-ryhmään kuuluvat voimistelijat harjoittelevat voimistelun perusliikkeitä, kuten kuperkeikkoja, kärrynpyör, käsinseisontaa tuettuna, siltaa ja kieppiäHaastavuutta lisätään kauden edetessä ryhmän taitotason mukaan. 

NTV harraste TASO 2 (aiemmin hopea) 

Tyttöjen telinevoimistelun TASO 2-ryhmä sopii voimistelijoille, joilla on vähintään 1 vuoden voimistelutausta pronssiryhmästä tai vastaavat taidot. 

Taitovaatimukset: 

 • kuperkeikat eteen & taakse (ilman pään kääntämistä sivulle) 
 • kärrynpyörä (suorin jaloin, vähintään toisella jalalla) 
 • käsinseisonta tuettuna (ei kaarevaa “notkoselkää”) 
 • kieppi 

Tasolla 2 harjoiteltavia liikkeitä ovat mm. kärrynpyörät molemmilla jaloilla, käsinseisonta ilman tukea, käsinseisontakuperkeikka, takaperinkuperkeikka kuppiasentoon, tik-tak –silta, kärrynpyörä puomilla (matala) ja kiintopyörähdys. Haastavuutta lisätään kauden edetessä ryhmän taitotason mukaan. 

NTV harraste TASO 3 (aiemmin kulta) 

Tyttöjen telinevoimistelun TASO 3-ryhmä soveltuu voimistelijoille, joilla on vähintään 1 vuoden voimistelutausta hopearyhmästä, ja telinevoimisteluharjoittelua takana noin 4 vuotta tai enemmän. Lisäksi seuraavat taitovaatimukset: 

 • Kärrynpyörä molemmilla jaloilla 
 • Käsinseisonta ilman tukea (noin 5s ajan) 
 • Siltakaato jompaankumpaan suuntaan (hallittu, jatkuva liike) 
 • Kiintopyörähdys 

Tasolla 3 harjoiteltavia liikkeitä ovat mm. Käsilläkävely, fritti (=taaksepäin kuperkeikka käsinseisontaan), arabialainen, siltakaadot, kärrynpyörä puomilla, heilunnat remmeillä. Haastavuutta lisätään kauden edetessä ryhmän taitotason mukaan. 

NTV harraste TASO 4 (aiemmin smaragdi) 

Tyttöjen telinevoimistelun TASO 4-ryhmä on suunnattu edistyneille tytöille, joilla on vähintään 1 vuoden voimistelutausta kultaryhmästä tai jopa kilpavoimistelutaustaa, sekä seuraavat taitovaatimukset:  

 • 3 leuanvetoa myötäotteella 
 • Siltakaadot molempiin suuntiin (hallittu, jatkuva liike) 
 • Heilunnat remmeillä (vaakatasoon) 

Tasolla 4 harjoiteltavia liikkeitä ovat mm. Kppi, puolijättiläinen, volttiyhdistelmät, käsinseisonta- ja siltakaadot puomilla, urhonhyppy

Platina

Tyttöjen telinevoimistelun platinaryhmä on tarkoitettu pisimpään harjoitelleille tytöille, joilla on kokemusta smaragdiryhmistä tai jopa kilpavoimistelutaustaa. Ryhmän tavoitteena on harjoitella uusia liikkeitä tavoitteellisesti ja halukkaat voivat osallistua seuran sisäisiin harrastekilpailuihin tai ryhmä voi tehdä näytöksiä. Platina-taso on seuran oma taso, jolla harrastus voi jatkua pitkäänkin aina uutta oppimista tavoitellen. Platinaryhmään haetaan erillisillä testiharjoituksilla. 

Varusteet

Telinevoimisteluasuksi tytöille sopivat t-paita ja shortsit tai jumppapuku, paljaat jalat. Korut ja kellot on hyvä jättää kotiin ja pitkät hiukset laitetaan kiinni.

Harjoitusmaksut

Harrasteryhmien kausimaksut ovat omalla sivullaan.

Vakuutus

Seuran kaikki alle 19-vuotiaat harrastajat ovat vakuutettuja Pohjolan ryhmätapaturmavakuutuksella.

Yhteydenotot

Harrastetoiminnan koordinaattori, tyttöjen telinevoimistelu:

Jasmiina Latikka
tytot(a)espoontelinetaiturit.fi
Kaikki yhteystiedot löytyvät täältä.