Ilkka Kuusela Pohjoismaiden mestariksi!

Ilkka Kuusela Pohjoismaiden mestariksi!

EsTT:n Ilkka Kuusela esiintyi viikonloppuna vakuuttavasti Helsingin Liikuntamyllyssä järjestetyissä telinevoimistelun Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa. Ilkan suoritettua lauantain joukkuekilpailussa lähes virheittä neljä telinettään Suomen joukkue kipusi pronssimitalille. Sunnuntain henkilöäkohtaisissa finaaleissa Ilkka poimi mitalin kaikista suorituksistaan.


Ilkka Kuusela
 

Suomen miehet osallistuivat Pohjoismaiden mestaruuskilpailujen miesten telinevoimistelun joukkuekilpailuun kokoonpanolla Ilkka Kuusela (EsTT), Jouko Koskinen (Voimisteluseura Helsinki), Eetu Lahti (Jyväskylän Voimistelijat), Markku Leinonen (Kotkan Telinevoimistelijat) ja Kalle Määttä (JunioriJumpparit).

Suomi sijoittui joukkuekilpailun kolmanneksi Norjan ja Tanskan jälkeen.

Joukkuekilpailun yhteydessä kilpailtiin miesten kuusiottelu, jossa Markku Leinonen oli parhaana suomalaisena seitsemäs.

Ilkka, Jouko, Eetu ja Markku selvittivät tiensä sunnuntain telinefinaaleihin, Ilkka kolmella telineellä. 

Sunnuntain telinefinaaleiden kuninkaaksi kruunattiin Tanskan Helge Vammen, joka voitti peräti kolme kuudesta telinefinaalista. Helge aloitti päivän voittamalla permantokilpailun ennen Norjan Lars Jørgen Fjeldiä. Finaaleiden toisella telineellä hevosella tanskalainen joutui taipumaan Telinetaiturille. Tässä yhteydessä tehtiin espoolaista voimistelun historiaa Ilkka Kuuselan voittaessa pitkän ja menestyksekkään uransa ensimmäisen Pohjoismaiden mestaruuden.

Ilkan mestaruus tuli virheettömän suorituksen jälkeen ylivoimaisesti pisteillä 13,900; eroa Vammeniin tuli kuusi kymmenystä, väliin kiilasi vielä Ruotsin George Foo 0,550 pistettä Ilkan takana.

Myös päivän rengasfinaali oli suomalaisjuhlaa, kun Markku Leinonen voitti telineen lyötyään tauluun huippulukemat 14,300. Hypyssä Tanska vei kaksoisvoiton Vammenin ja Stefan Mortensenin jättäessä Eetu Lahden pronssille. Jouko Koskinen oli hypyn kuudes.

Miesten finaaleiden viimeisten kahden telineen ajan yleisö Liikuntamyllyssä jännitti sitä pystyykö Ilkka Kuusela saalistamaan tanskalaishuippua paremmat sijoitukset ja kilvoittelemaan viikonlopun parhaan miestelinevoimistelijan tittelistä??

 

Virheettömällä suorituksella Ilkalla oli tähän mahdollisuus nojapuilla. Rekiltä odotettiin espoolaisvoittoa Ilkan oltua telineen paras lauantain karsinnassa. 

Helge Vammen onnistui nojapuilla niukasti Ilkkaa paremmin ja voitti telineen puolellatoista kymmenyksellä. Ilkka kertoi kilpailun jälkeen, että voitto olisi ollut saavutettavissa täydellisellä suorituksella; jännittäminen ja pienet horjunnat suorituksessa veivät tarvittavat pisteet.

Rekillä Ilkka ei tehnyt merkittäviä virheitä, mutta takaa tuli Norjan Joachin Hanche-Olsen kivuten 0,275 pisteellä Ilkan edelle. Helge jäi näin kiistattomasti Ilkan edelle viikonlopun menestyksekkäintä miesvoimistelijaa valittaessa.

Ilkan kevään päätavoite on Birminghamin (Iso-Britannia) EM-kilpailut, jotka alkavat puolentoista viikon kuluttua. Ilkka kertoi PM-kilpailuviikonlopun toimineen hyvänä kenraaliharjoituksena, hän uskoo hevosen olevan teline, jolta Birmingamista on odotettavissa paras menestys. Myös nojapuilta on lupa odottaa hyvää suoritusta, mutta Ilkka uskoo telineen tason olevan Euroopassa niin kovan, että oma odotus sijoituksesta jää hevosen taakse.

Mati Kirmes, Ilkan valmentaja, harkitsee Ilkan kanssa hevosohjelman vaikeuttamista ennen EM-kisaa. Lähtöpisteiden hilaaminen ylöspäin voisi merkitä sijoituksen parantumista, samalla toki myös riskit kasvaisivat oleellisesti. 

EsTT onnittelee Ilkkaa uran ensimmäisestä PM-kultamitalista. Sekä Ilkalle että EM-kilpailujen nuorten sarjaan osallistuvalle Heikki Nivalle toivotamme ongelmatonta valmistautumista kevään arvokilpailuun!