Trampoliinin kevätkisat Ruusutorpassa 18.4.2009

Trampoliinin kevätkisat Ruusutorpassa 18.4.2009

Lauantaina 18.4. järjestettiin trampoliinin luokkanousukisat Espoossa. Kisat olivat historialliset, sillä ensimmäistä kertaa Suomessa kilpailtiin myös DMT:llä eli tuplaminitrampoliinilla.

DMT – tuttavallisesti demi – muistuttaa etäisesti TeamGymin trampettihyppyjä. DMT:llä tehdään juoksuvauhdin jälkeen kaksi liikettä, joista toinen laskeutuu patjalle. Jännehyppyä ei lasketa liikkeeksi. DMT:llä ei ole trampoliinin kaltaista luokkanousujärjestelmää, vaan siinä kilpaillaan ikäluokittain: enintään 14-vuotiaat, 15–16-vuotiaat ja yli 17-vuotiaat.

Suomen ensimmäisiä DMT:n luokkakilpailuja varten oli Ruusutorpassakin nähty iloisen talkootyön hengessä ylimääräistä vaivaa. Kaikille halukkaille kokeilijoille oli suunniteltu kaksi kilpailusarjaa, vaikka nuorimmat vasta-alkajat eivät sarjojaan ehtineet harjoitella kuin muuta-man kerran.

DMT herätti selvästi kiinnostusta trampoliiniseuroissa, sillä ensimmäisiin luokkakilpailuihin osallistui peräti 21 innokasta kokeilijaa. Kiireestä huolimatta espoolaisvalmentajat olivat teh-neet hyvää työtä, sillä voimistelijamme loistivat omissa kisoissaan. Alle 14-vuotiaissa tytöissä Iitu Laakkonen ja Anni Vuola nappasivat kaksoisvoiton ja saman luokan poikien Samu Ran-tanen, Elias Tervo ja Andrei Spelman veivät sijat 2-4.  Junioritytöissä Eerika Jouppila vei kul-taa kuten myös Vilma Parkkonen senioreissa.

Itse trampoliinikisoissa osanottajia oli ennätysmäärä: 64 voimistelijaa. Ilahduttavaa oli huomata ykkösluokan espoolaisvoimistelijoiden suuri määrä, vaikka monet ovat treenanneet trampoliinia vasta muutaman kuukauden. Kun tämä joukko pääsee vauhtiin, kasvavat ylem-pienkin luokkien osanottajamäärät lähivuosina nopeasti. Jo nyt nähtiin hämmästyttävää kehitystä kuukauden takaisiin Kurikan kisoihin verrattuna.

– Ykkösluokan voimistelijoillamme alkavat nyt olla perusasiat kohdallaan ja tälle pohjalle on hyvä rakentaa siistimpiä liikkeitä ja vaikeampia temppuja. Trampoliini on hyvin herkkä laji ja yksi pieni horjahdus voi keskeyttää sarjan saman tien. Siksi meidän valmentajien onkin katsottava voimistelijan todellista kehitystä eikä satunnaisia onnistumisia tai epäonnistumisia kilpailuissa. Tulevaisuus näyttää todella lupaavalta, kertoo Noora Malmström, Vierumäellä trampoliinin ammattivalmentajaksi opiskeleva espoolaisvalmentaja.

Vaikka onnistumisia tai epäonnistumisia ei Malmströmin ohjeiden mukaan liian tarkkaan pidä ruotia, niin eipä malteta jättää espoolaismenestystä kertomattakaan. Tyttöjen toisessa luokassa Pauliina Mäki ja Anna-Sofia Isosomppi voittivat kultaa ja pronssia, poikien toisessa luokassa Elias Tervo sai hopeaa, Anni Vuola voitti tyttöjen kolmannen luokan ja Iitu Laakso-nen tuli kolmanneksi, Samu Rantanen ja Andrei Spelman tulivat poikien vastaavassa luokassa toiseksi ja kolmanneksi ja Eerika Jouppila ja Vilma Parkkonen voittivat juniorityttöjen ja naisten luokat. Lisäksi espoolaiset nappasivat kasapäin luokkanousuja.

Kun trampoliinin kilpavoimistelijoiden määrä kasvaa huimaa vauhtia, kilpailujen järjestäminen alkaa muuttua aikaisempaa haastavammaksi. Tässäkin mielessä espoolaisen trampoliinivoimistelun tulevaisuus näyttää hyvältä, sillä voimistelijoiden vanhemmat osallistuvat järjestelyihin innolla ilman pakkoa. Lämmin kiitos teille kaikille upeista kisoista ja hienosta yhteishengestä!

JKU

TULOKSET