Trampoliinikausi vauhdilla alkuun

Trampoliinikausi vauhdilla alkuun

Espoon Telinetaitureiden trampoliinijaosto aloitti kevätkauden heti tammikuun alusta kilparyhmien yhteisellä valmennusleirillä. Ruusutorpan koululla pidetty, lähes 20 eritasoisen trampoliinivoimistelijan yhteisleiri oli mielenkiintoinen kokemus myös valmentajille, Matilda Lehtoselle ja Marleena Rantaselle.

– Yhteisleiri vasta-alkajista maajoukkuevoimistelijoihin luo tärkeää yhteishenkeä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta kilpailijoillemme esimerkiksi tulevia kilpailumatkoja ajatellen. Jo pidempään lajin parissa kilpailleet pääsevät kannustamaan ja jakamaan kokemuksiaan uusille voimistelijoille, jotka vuorostaan saavat seurata kokeneempien harjoittelua, pohtii trampoliinijaoston päävalmentaja Marleena Rantanen.

– Myös meille valmentajille on hyödyllistä tutustua kaikkiin voimistelijoihimme ja ohjata välillä muitakin kuin omia ryhmiämme, Rantanen jatkaa.

Rantanen näkee alkavalla kaudella paljon mielenkiintoisia haasteita. Aloittavat kilpavoimistelijat on saatava turvallisesti ja motivoivasti kilpauransa alkuun. Uraansa jatkavia voimistelijoita pitää osata tukea monipuolisesti harjoittelussa, vaikka uusien ja vaikeampien liikkeiden oppiminen tuntuukin joskus olevan ison työn takana. Myös maajoukkuevoimistelijoilla riittää haasteita.

Kevään kansallisissa kilpailuissa maajoukkuevoimistelijat karsivat pääsystä syksyn Pohjoismaiden mestaruuskisoihin sekä marraskuussa Pietarissa järjestettäviin ikäluokkien maailmanmestaruuskilpailuihin. Espoosta ehdolla nuorten MM-kisoihin on muutama voimistelija, ja he tavoittelevat paikkoja niin yksilötrampoliini- kuin synkrokilpailuunkin.

– Karsintojen vaatimustaso on hyvin korkea, joten keväällä panostamme ennen kaikkea suorituspuhtauteen ja sarjojen viimeistelyyn. Uuden olympiadin tuomat sääntömuutokset pureutuvat nimenomaan volteissa tehtävien kerä- ja taittoasentojen tiiviyteen sekä nilkkojen, polvien ja käsien ojennuksiin, Rantanen kertoo.

Ennen kesää käydään perinteisesti SM-kilpailut ja kansainvälinen Cup-kilpailu Ruotsissa, jonne EsTT:stä matkustaa totutusti iso joukko voimistelijoita eri kilpailuluokkiin. Keväällä EsTT:n Sara Parpala saa upean mahdollisuuden, kun hän lähtee kuukaudeksi Englantiin harjoittelemaan ja hakemaan vinkkejä valmentautumiseen.

Espoolaisen trampoliinivoimistelun vauhtia hidastaa tällä hetkellä vain kunnollisten harjoittelutilojen puute. Harrastajia olisi upean lajin pariin tulossa enemmän kuin ryhmiä pystytään perustamaan, joten moni innokas voimistelijan alku jää ilman haluamaansa harrastusta.

JKU